De Loire, verrassend anders

Wie kent ze niet, de kastelen van de Loire? Honderdduizenden bezoekers schuifelen jaarlijks bewonderend door de koninklijke kamers van Chambord of Chenonceau en dromen weg in sprookjeskastelen als Azay-le-Rideau of Ussé. Met recht en rede staat het Loiredal op de Unesco-lijst sinds 2000. Toch is het Dal der Koningen met zijn vorstelijke verblijven veel meer dan dat. Om dit proefondervindelijk te illustreren trokken we met de motor erop uit en kwamen met een weekje toeren langs de Loire zelfs niet toe.

Kastelen met een ziel

Starten doen we in La Bussière, dat met zijn Château de la Pêche het eerste echte Loire-kasteel presenteert. Hier kan je nog rustig rondwandelen en vragen stellen aan de kasteelvrouw, terwijl je in de ommuurde moestuin tal van vergeten groenten ontdekt.

De volgende stop is ons al even onbekend. Nochtans bezit Briare met zijn pont-canal over de Loire een uniek overblijfsel uit de maritieme geschiedenis. Het stadje heeft veel te danken aan mijnheer Bapterosses, een rijke industrieel die in het begin van de 20e eeuw een fabriek van porseleinen knopen opstartte. Email en mozaïek zijn dan ook alom aanwezig in het Loirestadje. De fabriek draait nog altijd en het bijhorend museum is zowaar een ontdekking.

Van email naar beschilderd aardewerk is helemaal niet ver. Vijftien kilometer in het geval van Gien, dat ons in zijn faiencefabriek de wereld van het eetservies en aanverwant porselein laat zien. Fijn handwerk zo blijkt, want 10% van de productie is nog altijd met de hand beschilderd.

Leidraad is en blijft natuurlijk de Loire, de langste rivier van het land, die in het midden van Frankrijk rustig haar tijd neemt op weg naar de Atlantische Oceaan. In Gien hebben we direct één van de mooiste zichten te pakken. Als oudste van alle Loire-kastelen torent dat van Anne de France, dochter van Lodewijk XI, hoog boven het stadje en de breedstromende rivier.

Sully-sur-Loire is dan weer het startpunt van het 280 km tellend Val de Loire-erfgoed. Het kasteel ligt er feeëriek bij in het warme avondlicht. Net als de rivier, waar een bever in de ondergaande zon nog gauw zijn dam inspecteert. Een romantische afsluiter die we lekker verderzetten in het dorpsrestaurant ‘Entre Loire et Sologne’.

De bossen en vijvers van de Sologne zijn niet alleen voor wandelaars en hengelaars een paradijs. Het voormalige jachtterrein van de Franse koningen wordt doorsneden door kleine wegen, waarop het heerlijk prutten is. Meer dan drieduizend vijvers telt de streek en met die van Beaumont pikken we er de mooiste uit voor een picknick.

In Tour-en-Sologne zitten we in de buurt van Chambord. Dat komen we te weten in het kasteel van Villesavin, dat indertijd werd gebouwd als passend onderkomen voor de bouwmeester van Chambord. In tegenstelling tot het beroemde renaissancekasteel is Villesavin nog altijd bewoond. Net als in La Bussière werken de eigenaars zich uit de naad om het kasteeldomein te onderhouden. Noblesse oblige krijgt hier een heel andere betekenis!

Hetzelfde verhaal in het kasteel van Beauregard de volgende dag. Zoals de naam suggereert heb je niet alleen van tussen de velden een schitterend zicht. De twintigduizend bezoekers die de familie du Pavillon over de delften vloer krijgt, komen vooral voor de 17e-eeuwse portrettengalerij van illustere personen. Meer dan driehonderd ‘selfies’ voeren je terug naar drie eeuwen glorieuze geschiedenis. De perfecte historische introductie voor wie een gezicht wil plakken op de kasteelgrandeur in de Loire-vallei.

Dorpen met een hart

Zo komt het dat we moeten passen voor een nochtans zeer gegeerde crémant-degustatie in de Caves Monmousseau. Hun mousserende wijntjes trekken blijkbaar heel wat volk, al heeft dat ook te maken met hun kilometerslange kelders waar op een artistieke manier het erfgoed van de Loire in het licht wordt gezet. Wat hier in de tufstenen rotsen werd uitgehakt, kreeg wat verder een bestemming als bouwsteen voor de vele kastelen.

Met de burcht van Montrichard in onze spiegel gaat het willens nillens via de D764 verder. Gehaast of niet, het kasteel van Montpoupon ligt in een perfecte bocht voor een stomende actiefoto van de Duc.

Montrésor is echt een schat van een dorp. Idyllisch gelegen aan de Indrois stellen enkele libellen de reflex van onze oude Olympus op de proef. Jeugdig testosteron met blanke bast trekt enkele meters verder alle aandacht door van een brugje in de rivier te plonzen. Luilekkerland Frankrijk streelt liefkozend mijn hart.

Dat doet ook het rozendorp Chédigny bij vrouwlief. De bewoners hebben van het ganse dorp een rozentuin gemaakt. Chédigny mag dan ook als enige Franse dorp het label van ‘jardin remarquable’ dragen. We hebben geluk, want het dorp maakt zich op om voor de 12e keer het rozenfestival te vieren.

Voldaan arriveren we in de late namiddag op een bijzonder plekje aan de Indre. De tien ezels van Cathia balken erop los als we de Multistrada enthousiast het erf opjagen. Een ezeltocht zit er niet meer in voor vandaag, maar de hapjes bij het glaasje bubbels laten het beste vermoeden voor het culinaire vervolg.

Na een hartig afscheid en een halve belofte dat we ooit terugkomen, kiezen we in Chambourg-sur-Indre voor de D17 die ons rustig langs de Indre voert. Een zaligmakend ritje waar helaas een halfuur later een eind aan komt. In het middeleeuwse Montbazon mag ik meteen het maliënkolder aantrekken om in de schaduw van Frankrijks oudste donjon mijn sporen te verdienen als ridder van de Zwarte Valk. Motorrijders zijn het echter gewend om een helm te dragen. Bovendien zwaai ik zo driest en vermetel het zwaard rond, dat de gekostumeerde nazaten van de bloeddorstige Fulco me prompt een gecertifieerd diploma in de hand stoppen.

Schippers, monniken en holbewoners

Een ludiek intermezzo dat ons ei zo na de boot doet missen in Montsoreau. De trekschuit die ons al tafelend meeneemt op een mini-cruise is de Amarante, de typische platbodem van de Loire. Precies waar de Vienne in de Loire stroomt, staat het renaissancekasteel van Montsoreau met zijn voeten in de bedding. Vanop het water is het schouwspel nog net iets mooier, zeker met een wijntje en een al even streekgebonden champignonspecialiteit aan de mond!

In Fontevraud hebben we al een tijd de regio Centre-Val de Loire ingeruild voor de Atlantische Pays de la Loire. Het hart van de regio klopt in het oude graafschap Anjou, dat onder Hendrik II van Engeland zijn grootste uitbreiding kende. Zijn graftombe en die van zijn vrouw Eleonora van Aquitanië en hun zoon Richard Leeuwenhart zijn wonder boven wonder aan de vernielzucht van de Franse Revolutie ontsnapt. Tot 1789 vormden de kloostergebouwen, waar zowel monniken als nonnen leefden, de grootste en rijkste abdij van het land. De meeste gebouwen zijn misschien iets te opvallend gerestaureerd, maar de romaanse keuken met haar stenen peperbustorens maakt dat ongetwijfeld goed.

We keren terug naar de Loire en volgen haar stroomafwaarts tot in Saumur. We nemen snel een foto van het bekende kasteel, want er wacht ons nog een bezoek aan het troglodietendorp van Rochemenier. De grootste concentratie holwoningen vind je in de Saumurois. Onder de grond of in de uitgegraven heuvels, het maakt niet uit, in de loop der tijden heeft men dankbaar gebruik gemaakt van de krijtgroeven van weleer. Het is inderdaad eens wat anders om te eten en te slapen in een grottencomplex als dat van Rocaminori.

Ook de volgende dag zijn we nog in de ban van oude steengroeven. In Doué-la-Fontaine laten we ons op een spectaculaire wijze 20 miljoen jaar terug in de tijd voeren. Toen maakte het gebied van de Loire deel uit van een tropische zee. Laag na laag vulde de ondiepe zee zich met afgestorven zeedieren, totdat in de 18e eeuw de aldus gevormde schelpkalk massaal werd uitgegraven. In de reusachtige ondergrondse galerijen van Le Mystère des Faluns hebben de paddestoelenkwekers ondertussen plaats gemaakt voor nieuwsgierige toeristen, die er op een indrukwekkend klank- en lichtspel worden getrakteerd.

Geen Anjou zonder Angers. De hoofdstad van het voormalige graafschap en latere hertogdom ligt nochtans niet aan de Loire, wel aan de Maine die enkele kilometers zuidwaarts in de Loire stroomt. Op het hoogste punt van de stad staat het hertogelijk kasteel, waar ooit de wieg stond van de Plantagenets die het tot koning van Engeland schopten in de middeleeuwen. Met zijn 17 massieve torens behoort de burcht tot de meest imponerende van de Loire-streek. Nog meer indruk maakt het wandtapijt van de Apocalyps dat er binnen hangt. Ondanks het feit dat er heel wat meters wol verloren gingen, is het 14e-eeuwse tapijt het grootste ter wereld!

Vallei van de Loir

Onze laatste dag hebben we vrij gehouden voor de intieme vallei van de Loir. Het kleine zusje van de Loire ontspringt in de Perche en stroomt 300 km zuidelijker in de Sarthe, net benoorden Angers. Fietsliefhebbers prijzen dit onontdekt stukje Loire recht de hemel in. Die feedback krijgen we ook van onze tweewieler.

Hoe leuk het ook rijden is langs het weelderig groen, er valt altijd wel iets te zien. Toch is het vooral de rust die van de streek uitgaat, die ons het meest weet te bekoren. In La Flèche kunnen we niet anders dan een bezoek te brengen aan de zoo. Het uitgestrekte dierenpark is de toeristische topper van de Loir en gaat er prat op één van de mooiste dierentuinen van Europa te zijn. Nog interessanter is dat je er temidden van de beesten kan overnachten. De unieke lodges zijn niet direct spek voor onze bek, maar wakker worden met een zwemmende ijsbeer voor je raam heeft zo zijn prijs.

Alles wat de Loire biedt, heeft de Loir ook, maar dan in het klein. Zo mogen de enkele AOC-wijntjes gerust naast hun grote broer staan. De streek telt niet minder dan 140 kasteeltjes en manoirs, waaruit we met dat van Le Lude een prachtexemplaar uit de vroeg-renaissance pikken. Ook hier slaan we een korte babbel met de kasteelvrouw in de tuin!

De vallei van de Loir is inderdaad een goed bewaard geheim, dat we een volgende keer nog wat beter willen leren kennen. À bientôt alors!

 

Tekst & foto’s: Kris Van der Stockt

 

Meer info

www.rendezvousenfrance.be

www.valdeloire-france.com

www.tourismeloiret.com

www.coeur-val-de-loire.com

www.touraineloirevalley.com

www.angersloiretourisme.com

www.anjou-loire-valley.co.uk

www.saumur-tourisme.com

www.vallee-du-loir.com

Verblijf

www.brasseriedelaposte-montargis.com

www.hotelburgevin.fr

www.auberge-du-centre.com

www.les-anes-de-balaam.fr

www.rocaminori-hotel.fr

www.hoteldumail.fr

www.5granderue.com

 

Meest geraadpleegde artikels

Helft van het aantal bromfietsen nog niet ingeschreven (41824)

Lees meer

Motorrijders op de busbaan voor een vlot en veilig verkeer (31868)

Lees meer

125 cc-scooter of motor: ook met rijbewijs B een mobiliteitsoplossing (17938)

Lees meer

Motorrijders en de ‘reddingsstrook’  (16062)

Lees meer

Elektrische Superbike van Saroléa – The Mighthy Machines (9011)

Lees meer

 • cfmoto
 • harley-davidson
 • indian
 • vespa
 • guzzi
 • mash
 • aprilia
 • cagiva
 • beta-motorcycles
 • ducati
 • skyteam
 • gilera
 • royal-enfield
 • tgb
 • victory
 • peugeot
 • mbk
 • bmw
 • kawasaki
 • fb-mondial
 • piaggio
 • zero
 • ksr-moto
 • yamaha
 • derbi
 • orcal
 • turbho
 • sym
 • can-am
 • triumph
 • tomos
 • honda
 • neco
 • lml
 • polaris
 • suzuki
 • boom-trikes
 • husqvarna
 • brixton
 • ligier

Mis niks van het Belgische motornieuws!

Schrijf je in op de newsletter van moto.be

Hoe me informeren over de uitschrijving en het gebruik van mijn gegevens?